Recept: Quiche met bodem van zoete aardappel

Het is weer tijd voor een recept! Dit recept fabriceerde ik gisteren door een aantal eerder gemaakte recepten te combineren. Het was zo lekker dat ik hem wel met jullie moest delen..

Zoete aardappel is hip. Maar dat is ook erg begrijpelijk, want het is zó lekker. We eten het vaak op de ovenplaat, als frites of als puree. Ik vond meerdere recepten waar ze zoete aardappel als bodem gebruikten voor een quiche. Dit was echter met schijfjes zoete aardappel, waarvan er ook een aantal rechtop moesten staan, wat dus allesbehalve lukte. Na een hoop gevloek en getier vielen die dingen in de oven natuurlijk ook nog om en toen de vulling er eenmaal inzat stroomde m’n taartvorm over. HELP. ABORT MISSION.

Dit moest anders kunnen. Ik probeerde recepten te vinden waarbij toch zoete aardappel werd gebruikt en die kon ik niet vinden. Ik ging dus maar experimenteel aan de slag en raspte de zoete aardappel. Dit combineerde ik met champignons, tomaat, gehakt en spinazie. Die laatste is in het seizoen en spotgoedkoop (ik scoorde een kilo voor 50ct!), dus dat eten we al twee weken geregeld als pastasaus, salade en nu dus ook in deze quiche. Glutenvrij, koemelkvrij, notenvrij! Harriët-proof 😉

Benodigdheden (voor 2 personen)

  • een keukenmachine met raspschijf óf een rasp en enorm veel doorzettingsvermogen
  • een quichevorm óf een taartvorm maar daar heb je wel de kans op overstroming
  • een (hetelucht-)oven
  • een mengkom

IMG_4545.JPG

Ingrediënten

Bodem

  • 150 gram zoete aardappel (ik gebruikte de zoete aardappel op de foto en dat was teveel, daar heb ik de helft of 2/3 van gebruikt)
  • 1 groot ei/2 kleine eieren
  • 30 gram rijstmeel óf bloem óf een ander zacht glutenvrij meel

Vulling

  • 50 gram gehakt
  • 300 gram spinazie
  • 1 flinke teen knoflook óf knoflook naar smaak
  • 1 klein bakje champignons
  • 1/2 pakje sojakookroom óf 125 ml ‘gewone’ kookroom
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel edelgistvlokken óf een handje geraspte kaas
  • 1 tomaat
  • peper en zout naar smaak

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Rasp de zoete aardappel met een fijne raspschijf (de grootte hieronder is wel hoe groot je het maximaal kan laten).IMG_4550.JPG
  3. Meng de zoete aardappel rasp met het ei/de eieren en het rijstmeel en meng goed.
  4.  Vet de quichevorm licht in met wat boter of olie en vul deze met de zoete aardappelrasp. Ik heb het merendeel geduwd met een vork en daarna met mijn handen een beetje de randjes geboetseerd. IMG_4553.JPG
  5. Zet de bodem ongeveer 15 minuutjes in de oven om voor te bakken.
  6. Snijd de knoflook fijn en de champignons in plakjes.
  7. Bak de champignons goed aan. Bak daarna het gehakt en de knoflook aan tot het gehakt net niet meer rood is.
  8. Voeg spinazie toe. Het beste werkt om een handje toe te voegen, dat te laten slinken en dit te herhalen tot alles is geslonken.
  9. Vergeet niet de bodem in de gaten te houden.
  10. Het handigst is om nu het groente/gehakt-mengsel in een mengkom te doen. Doe daarbij 2 eitjes, de edelgistvlokken/kaas en de kookroom. Dit meng je tot een geheel en giet je op de zoete aardappelbodem.
  11. Leg bovenop de plakjes tomaat.
  12. Zet het geheel nog zo’n 30 minuten in de oven (nog steeds op 180 graden).

IMG_4560 2.jpg

Eet smakelijk! Heb jij de quiche ook gemaakt? Of heb je nog lekkere/leuke toevoegingen bedacht voor het recept? Laat het me weten! 🙂

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s