Kokoskoekjes!

Na een uitgebreide intolerantietest bij mijn arts, kwam ik erachter dat ik niet goed tegen gluten en koemelk kan. Van de eerste heb ik meer last dan de laatste (behalve bij vla en yoghurt, dat gaat ook niet zo goed). Maar ik probeer nu zo veel mogelijk glutenvrij te eten! Daar horen natuurlijk ook koekjes bij 🙂

1

Met huisgenootjes als mijn proef-panel maakte ik op een avond deze koekjes. Super makkelijk en ook niet zo godgans veel ingrediënten. Soms heb je van die glutenvrije recepten dat je eerst alle ingrediënten moet googelen en dan naar 10 verschillende winkels moet. Dat is dus echt niks voor mij.

Ik gebruikte verschillende recepten en heb deze een beetje gecombineerd. Veel recepten zeiden dat de koekjes droog werden, dus dat heb ik proberen te vermijden.

Ingrediënten (ongeveer 20 koekjes)

  • 80 gram glutenvrije bakmix
  • 80 gram kristalsuiker
  • 80 gram zachte roomboter
  • 2 eieren (deze zijn wel echt belangrijk voor de substantie denk ik, dus een goede eivervanger is wel belangrijk)
  • 2 theelepels/1 zakje vanillesuiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 100 gram geraspte kokos

Dat valt best mee toch? Ik kocht de kokos bij de turkse winkel (wow, nu voel ik me een foodblogger, daar kom ik verder nooit, haha).

Verder gebruikte ik een bakplaat, 2 vellen bakpapier, 2 lepels, een kom en een handmixer.

En hoe maken we deze koekjes?

Ik doe altijd alles eerst autistisch in bakjes zodat dat niet meer fout kan gaan. En heel belangrijk : ZET DE OVEN AAN. Dat vergeet ik altijd, hihi. Deze zetten we op 180 graden, of als je in een studentenhuis woont met een onbetrouwbare oven op 150 graden. Gevalletje, even op je koekjes letten.

Lekker mengen! Eerst de boter en de suiker. Niet heel bijzonder. De eieren en de vanillesuiker erbij. Mixerdemix. Daarbij doen we nog het meel en het bakpoeder. Mixerdemix. Dan zijn we klaar met de mixer. Tijd om het beslag van de mixers af te eten, ghehe.

Het enige wat nog mist aan het mengsel is de kokos. Die roer je er met een lepel of een spatel doorheen tot het een beetje mooi verdeeld is.

Dan pak je twee eetlepels en maak je ‘flopjes’ op een bakplaat met een bakpapiertje. Ik had een niet al te grote bakplaat, dus ik bakte in 2 rondes (met elke keer een nieuw bakpapiertje). Ze moeten ongeveer 5 cm van elkaar af. Je kan ook even een ronde koekjes proberen met wat minder, zodat je ziet hoe ze uitlopen. Moar ’t giet niet zo nauw. Ik wou zeggen dat je ze moet aandrukken, maar ik heb het ook niet gedaan en het ging prima.

Bijna klaar! Je bakt ze een kwartiertje in het midden van de oven. Als de randjes een beetje beginnen te bruinen, kunnen ze eruit. Je moet ze wel direct even van het bakpapier afhalen. Ik heb ze op een bord gelegd. Het is mooier om ze op een koude bakplaat te leggen, want dan blijven ze mooier recht. De mijne lagen op een hoopje en daardoor zijn ze wat gebold. Maar wel snel eentje eten! Ze zijn warm oh-zo-lekker. Deel ze uit aan andere mensen. Daarna snel in een bakje. Reden 1: dan blijven ze langer goed. Reden 2: anders eet je ze zelf allemaal op!

Advertenties

7 gedachtes over “Kokoskoekjes!

  1. Pingback: Weekoverzicht #6 | ikbengekkeharrieniet

  2. pinkpequena

    Hm, ziet er lekker uit zeg! Mocht je nog op zoek zijn naar lekkere glutenvrije recepten met ‘normale’ ingrediënten, ik heb er een aantal op mijn blog staan 🙂 al die lastige ingredienten zijn ook niets voor mij haha.

    Liked by 1 persoon

  3. Moniek (sprankje)

    Als je ze echt lactosevrij wilt maken, gebruik dan ook geen roomboter (want gemaakt van koemelk) maar kies een plantaardige soort margarine (bijvoorbeeld Wajang)

    Like

  4. Pingback: Hoe-gaat-hjet? #1 – Ik ben gekke Harrie niet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s