Dingen die ik anders doe sinds ik weet dat ik Lyme heb

Dit blogpost idee heb ik gejat van Lisanne, een blogger die ook de ziekte van Lyme heeft. Ook zij heeft jarenlang niet geweten wat er met haar aan de hand was. Wel dat er iets was, maar wat dat mocht zijn? Niemand die het bij haar wist. En dat is kortgezegd ook mijn verhaal. Mijn verhaal van artsen die je niet geloven, onderzoeken die eigenlijk niet zoveel nut hadden, in een revalidatieprogramma gegooid worden (waar mensen zeiden dat dit echt nodig was na mijn jaren vol onderzoeken. Er waren bijna geen onderzoeken), en vooral veel pijn. Sinds ik weet dat ik Lyme heb, is 1 ding een stuk beter geworden, namelijk het ongeloof. Mensen snappen nu ietsjes beter wat er aan de hand is. Ook al weet niemand dat helemaal, en ik zou dat ook graag zo houden. Dit doe je namelijk niemand aan.

Maar oké, het idee van deze blogpost dat ik vertel wat er ook nog meer is veranderd en wat ik anders doe sinds ik weet dat ik Lyme heb. There we go!

Ik weet waar ik voor vecht

Jarenlang heb ik tegen iets gevochten. Ik wist dat er iets was in mijn lijf dat alles blokkeerde, daadwerkelijk tegen alles in ging. Niemand die echt geloofde dat ik iets had. Dat het tussen mijn oren zat. Dat ik me aanstelde. Dat ik gewoon niet naar school wou.

Het iets heeft nu een naam. En dat is naast beter worden, een van de beste dingen die er kan gebeuren/is gebeurd voor mij. Nog steeds niet iedereen gelooft mij (veel artsen ontkennen de chronische vorm). Het zit niet tussen mijn oren (daar heeft wel iets gezeten, niet dat ik niet ziek was, maar voornamelijk omdat veel mensen mij dat hebben aangepraat). Ik stel me niet aan (al geloofde ik dat inderdaad zelf op een gegeven moment ook). Ik wou naar school. Ik wil naar school.

Het geeft hoop om te weten waar je voor vecht, ook al lijkt het met chronische Lyme toch nog vaak een onhaalbaar doel. Maar ik ga niet niks doen. Ik ga niet Lyme zijn gang laten gaan.

Ik ga blijven vechten, en ik zal weer gaan leven zoals ieder ander dat doet. Of in ieder geval iets wat in de buurt komt. Naar vrienden toe, in plaats van zij naar mij. Dat soort dingen. En school. Dat zou zo tof zijn. Eerst maar even voor mezelf kunnen zorgen.

Bron

Leuker voor mezelf

Afgeleid van het vorige stukje, ben ik dus nu een stuk leuker en liever voor mezelf. Je kan er écht niks aan doen. Je moet écht op bed liggen. Je kan even niet anders.

Onze maatschappij is namelijk nogal een prestatiemaatschappij. Presteren als in naar school gaan, werken, veel sporten. Hogerop komen en hard werken. Maar als je dat niet kan, dan val je nogal buiten de boot. Dan word je opeens een uitkeringstrekker die niet in de benen wil komen. Daar wordt nu vanuit gegaan. Je moet zo hard je best doen om te bewijzen dat je eigenlijk niet hard je best kan doen. Het is een beetje raar allemaal.

Maar ik ben dus leuker voor mezelf. En dat is ook weer leuk voor anderen. Mijn hoofd is rustig. Daar boven in mijn bolle harses is het jarenlang een wirwar geweest. Twijfels aan mijn lijf, twijfels aan mezelf. Tuurlijk jank ik nog steeds wel eens, gewoon om alles. Dat lucht ook op, dus dat blijf ik ook doen. Iets met menselijk.

Mijn lijf is bijvoorbeeld nog steeds wel eens een of andere opgeblazen skippybal. Ik ga niet opeens een clean-eating healthy fitgirl worden met een instagram account en een sixpackje om jaloers op te worden. Ik kan al dat eten niet eens elke dag zelf maken. Dat is natuurlijk stom. Ik hoef niet direct een sixpack, maar mijn gewicht schommelt alle kanten op. Het kan aan het begin en eind van de maand opeens 8 kilo schelen. Daar wordt geen mens blijer van denk ik. Maar ik denk dan ‘shit happens, en dit is onderdeel van die shit’. Ik prijs mij daarom ook erg gelukkig met een vriendje dat niet heel oppervlakkig is, haha.

Bron

Ik vertrouw mezelf

Ik weet dat ik elk kopje zo’n beetje letterlijk heb gekopieerd van Lisanne, maar als je hetzelfde hebt meegemaakt, is dat ook niet zo raar denk ik. Dus als je dit leest, sorry Lisanne!

Vroeger, toen ik nog een meisje op de middelbare school was die niet wist wat haar nou mankeerde, deed ik dingen die ik eigenlijk niet had moeten doen. Ik heb mezelf naar school gepusht. Ik heb dagen gemaakt van 9 uur, op de fiets ook nog even heen en weer. Ik was gesloopt. Kapot. Gebroken. Maar ik moest, dacht ik. Ik was niet ziek, dat had de dokter gezegd. Zweten, pijn, alles erop en eraan. Ik sliep ook nog eens heel slecht toen (nu veel te veel trouwens). Zo’n dag deed ik dan met 3 uur slaap.

Dat voelde nooit goed. Het voelde verschrikkelijk. Het was alsof ik een fatsuit aanhad, met extra gewichtjes aan mijn enkels. Opletten was vrijwel onmogelijk, maar ik was er! Dat was goed, toch?

Nee. En ik had het niet moeten doen. Ik had (no offence) prima zonder die dagen school gekund. School ging me toen gelukkig nog makkelijk af. Ik denk dat ik in mijn middelbare school periode zo’n 25% van de lessen heb gevolgd. En nu weet ik dat. Al doe ik soms alsnog teveel, maar dat is uit enthousiasme, en niet omdat ik moet.

Bron

Ik wil dat niemand meer met een korte broek het bos in gaat

Mijn maag verdraait elke keer als ik iemand in een korte broek in de buurt van een bos zie. Dan doe ik maar een schietgebedje dat deze persoon thuis zich als-je-blieft controleert op teken. Al helemaal als ik bij mijn ouders ben, in Zuid-Oost Drenthe. Daar is de kans zo groot.

Laatst was ik met mijn moeder in de stad, toen iemand ons vroeg of we van de natuur hielden. Hij was van het WNF of iets, mensen aan het werven. Ik hoor mijn moeder zeggen : “Nou, nu niet meer. Stomme bossen en hun stomme teken.”. Terwijl mijn moeder zo iemand is die het altijd zo sneu vindt voor die mensen en dan blijft beppen (is dat drents of ook abn?).

Dus alsjeblieft. Draag bedekkende kleding in het bos, vooral met kleine kinderen. Voor je het weet, wordt je toekomst weggebeten.

Bron uitgelichte afbeelding

Advertenties

Een gedachte over “Dingen die ik anders doe sinds ik weet dat ik Lyme heb

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s